MEB tarafından hazırlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna nazaran, MEB’e bağlı faaliyet gösterecek 3 yeni kurum çeşidi tanımlandı. Bunlardan birincisi “Öğrenci Aktiflik Merkezleri” oldu.
Öğrenci aktiflik merkezlerinde bu kurum çeşidi için MEB tarafından onaylanan yabancı lisan, şahsî gelişim, bilgisayar, müzik, şov sanatları, el sanatları, spor, ahlak ve pahalar kümelerindeki programlar uygulanacak. İlkokul öğrencileri, programlara hafta içi okul saati dışında ya da hafta sonu devam edebilecek.
‘PSİKOLOJİK MÜŞAVERE MERKEZLERİ’
Bir öteki kurum tipi de “Psikolojik İstişare Merkezleri” ismi altında faaliyet gösterecek.
Bu kurumlarda bireylere ve kümelere ruhsal istişare hizmeti sunulacak ve bu kurum tipi için MEB tarafından onaylanan eğitsel danışmanlık, akademik korku, akran zorbalığı, bağımlılık, çocuk eğitimi ve aile, ruhsal birinci yardım, hayatta mana üzere programlar uygulanabilecek.
‘DİL, KONUŞMA VE ERGOTERAPİ MERKEZLERİ’
Yönetmelikte yapılan değişiklikle tanımlanan üçüncü kurum çeşidi “Dil, Konuşma ve Ergoterapi Merkezleri” oldu.
Bu kurumlarda bireylerin irtibat maharetlerinin ve konuşma akıcılığının geliştirilmesi, yaş, cinsiyet ve kültüre uygun ses özelliklerinin kazandırılması, bulundukları etrafa yönelik uyumlarının artırılması, toplumsal iştiraklerinin sağlanması gayesiyle lisan ve konuşma ile ergoterapi alanında ferdî ve küme eğitimi verilecek.
MİLLETLERARASI OKULLARA ‘TÜRKÇE’ DERSİ
Türk programı dışında program uygulayan milletlerarası özel öğretim kurumlarında Bakanlıkça onaylanan haftalık ders çizelgeleri doğrultusunda 1 Eylül 2025 prestijiyle Türkçe ve Türk tarihine ait dersler okutulacak.
MARKA LİSANS DÜZENLEMESİ
Yönetmelikte marka lisans kontratı yapan kurumlarla ilgili de düzenleme yapıldı.
Buna nazaran bir kurucunun marka lisans mukavelesi yaparak özel öğretim kurumunun markasını öteki gerçek ya da hükmî bireylere kullandırabilmesi için birebir çeşitte en az 5 kurumunun bulunması ve bu kurumların her birinin en az 5 yıl boyunca faaliyette bulunmuş olması kaidesi aranacak.
Kurucular, bu kuralları sağlayan kurumlarının en fazla 3 katına kadar öteki gerçek ya da hukukî şahıslara markasını kullandırabilecek.
Bu düzenleme bir ay sonra yürürlüğe girecek ve yürürlüğe girdiği tarihten evvel MEB’ten kurum açma müsaadesi ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan özel öğretim kurumlarından bu kaide aranmayacak.
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARININ ÜCRETLERİ
Yönetmelikle, özel öğretim kurumlarının fiyatlarına yönelik kararlarda de değişiklik yapıldı.
Buna nazaran, okulların orta sınıflarının yemek ve kahvaltı ile servis fiyatları dışında kalan pansiyon, kıyafet, etüt, memleketler arası diploma ve sertifika programı üzere hizmetlerin fiyatları belirlenirken bir evvelki eğitim öğretim yılında ilan edilen fiyat; okulda devam eden öğrenciler için ise öğrenci kayıt mukavelesinde belirlenen fiyat dikkate alınacak.
Bu fiyatlara bir evvelki yılın ortalama yurt içi üretici fiyat endeksi (ÜFE), artı bir evvelki yılın ortalama tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yarısı oranından fazla artış yapılmayacak. Düzenleme sayesinde bu fiyatlarda yalnızca enflasyon oranında artış yapılması sağlanacak.
Ayrıca, okullar ders kitabı ismi altında rastgele bir fiyat alamayacak.
ÜCRETLER İNTERNET SİTESİNDEN YAYIMLANACAK
Okulların anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinin başlangıçları için belirledikleri tahsil fiyatında fahiş oranda artış yapamamalarına yönelik düzenlemelerin de yer aldığı yönetmeliğe nazaran, kurumlar belirledikleri tüm fiyatları kuruma ilişkin internet sitesi üzerinden yayımlayacak.
Eğitim fiyatıyla birlikte öteki hizmetler karşılığında alınacak tüm fiyatlar, kurum ismine açılan ve MEB ile valiliğe bildirilen hesap numarasına yatırılarak tahsil edilecek.
ŞEHİT, GAZİ ÇOCUKLARI VE MÜDAFAA ALTINDAKİ ÇOCUKLAR
Yönetmelikte fiyatsız okutulacak öğrenci ve kursiyer iş ve süreçlerinde de düzenleme yapıldı.
Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na nazaran fiyatsız okumada öncelik verilen şehit, gazi çocukları ile müdafaa altındaki çocukların özel öğretim kurumlarına müracaat koşulları, valiliklerce yapılacak iş ve süreçler ile gibisi konular, MEB tarafından hazırlanan kılavuzda düzenlenecek.
Bunun yanı sıra bu çocuklar yerleştirildikleri özel öğretim kurumlarından servis fiyatı hariç olmak üzere yemek, kahvaltı, pansiyon, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt, memleketler arası diploma ve sertifika programı ve gibisi hizmetlerden fiyatsız yararlanabilecek.
ÖZEL OKULLARDA KIYAFET DÜZENLEMESİ
Düzenlemeyle artık özel okullarda da MEB’e Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik kararları uygulanacak.
Marka lisans kontratı yapanlar da dahil olmak üzere okullar, kıyafetlerin hür piyasa şartlarında velilerce temin edilmesini engelleyici yahut kurumlar tarafından belirlenen elektronik ticaret ortamından temine yönelik velileri zorlayıcı uygulamalar yapamayacak.
Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacak.
ÖZEL ÇOCUK KULÜPLERİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME
Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Temelleri Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyette olan özel çocuk kulüplerinin, yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren 1 yıl içinde MEB tarafından belirlenen standartları sağlayarak kurum açmak üzere başvurmaları halinde kurum açma müsaadesi ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenecek.
Ayrıca, düzenlemeyle özel öğretim kurslarında rehber öğretmen ya da psikolojik danışman görevlendirilmesi mecburî hale getirildi.