Karahantepe’de ilk mutfak kültürünün izleri bulundu

Taş Zirveler; Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe, Sayburç üzere alanları kapsıyor. Proje kapsamında yürütülen çalışmalar, gastronomi tarihini de gün yüzüne çıkmaya başladı.

Anadolu Gastronomi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şef Ömür Akkor, Karahantepe’de 11 bin 500 ila 12 bin yıl evvel insanların bir ortaya gelerek yemek yapma ve yemek yeme kültürüne sahip olduğunun laboratuvar raporlarınca kanıtlandığını bildirdi. Gastronomi Projesi kapsamında değerlendirmede bulunan Akkor, kayıtlara geçen birinci mutfak kültürünün izlerinin Karahantepe’de olduğunu vurguladı.

Ekmek de var

Taş Zirveler Projesi grubunda üç yıldan bu yana çalışan Akkor, şu bilgileri paylaştı: “Geçmişte beşerler ne yedi, süreç içerisinde bu nasıl değişti ve bugün ne yiyoruz? Tüm bunların karşılaştırmasını yapıyoruz. 20’ye yakın üniversiteyle çalışıyoruz ve Prof. Dr. Necmi Karul hocamız bizler için büyük bir talih. Bu sene buluntu raporlarında ekmek olduğuna dair bir bilimsel rapor hazırlandı. Biz zati Taş Doruklar hafriyat çalışmalarında çok sayıda öğütme taşı buluyorduk. Tekrar bunların etrafında buğday kesmek için kullanılan oraklar buluyorduk. Bu gelişmeler, burada bir ekmek yapma faaliyeti olduğunu kanıtlıyor, bu laboratuvar raporlarıyla da ortaya çıktı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir